Hírek

29. január 2013

ÉS MEGSZÜLETETT A SZÓDAVÍZ...

Érdekes cikkünk a szódavíz keletkezésének történetét meséli el.

A kísérletezés az emberi fajra jellemző, szerencsénkre, hiszen ez a kísérletezés iránti vágy hajtotta tudósok hadát arra, hogy feltalálja, és végül létrejöjjön a szódavíz.

A természetes kíváncsiság alapja az a természetes folyamat volt, mely során a természetes ásványvizek szénsavas állapotát szerették volna mesterséges úton előállítani. A vágy, hogy az egészségre jótékony hatással bíró vizeket palackokba zárják és ezt a vizet széndioxiddal dúsítsák, jutott el odáig, hogy létrehozták a szikvizet.

 

Az első próbálkozás már a felvilágosodás korában megtalálható. Az első széndioxiddal kevert vizet 1767-ben Joseph Priestly nevéhez köthetjük. Joseph Priestly korának angol tudósa és papja volt. Ezután már nem kellett sokat várni az újabb követő találmányokra, hiszen 1783-ban a svájci, pontosabban genfi Jacob Schweppe – ismerős a név? – találta fel azt a módszert, mellyel nagyipari ásványvíz előállítása volt lehetséges. Ezt a módszert Scweppe titokban tartotta.

 

Alig harminc évvel később Charles Plinth feltalálja és szabadalmaztatja a szódavíz készítő készülék szifonfejét.

 

A magyar kísérletezésről sem szabad elfeledkeznünk, hiszen 1826-ban Jedlik Ányos olyan újszerű eredményeket ért el a mesterségesen gyártott szénsavas vízzel, mellyel megalapozta a magyar szódagyártás történetét. A találmánya segítségével létrehozta az egyik szikvíz gyártó gyárat, de végül az egyik rokona, unokaöccse vezette tovább.

 

Mára már annyira elterjedt a szénsavas ásványvíz, a szikvíz, szódavíz, hogy egyetlen háztartás sem mondhatja el magáról, hogy ő még nem használta, ne vásárolt volna legalább egy palackkal. Olcsósága miatt bármelyik család hozzájuthat. Nagyon jó alapanyag különböző ízű italok elkészítéséhez, de felhasználható főzéshez – sütéshez egyaránt.

 

A kezdeti időszakban több művészt is megihletett, több irodalmi, képzőművészeti kreációk központi témája volt.

Hírek

14.05.2019 | Újabb vállalatok vehették át a DUIHK „Megbízható Munkaadó” címét

A címet 2017 óta olyan vállalatoknak ítélik oda, amelyek teljesítik a munk...

16.05.2018 | Mit igyunk testmozgás közben?

Közeledik a strandszezon, ezért sokan most kezdenek el aktívan mozogni. A meg...

TISZTA VÍZ- NÉMET PRECIZÍTÁS- aQto VÍZADAGOLÓK

Nemcsak jól néz ki, megbízható is. Az aQto vízautomata Önt is lenyűgözi, hiszen modern, praktikus és stílusos megoldás.

VÍZADAGOLÓ TESZTEK

Szívesen kipróbálná vízadagolóinkat vagy szódagépeinket? Jelentkezzen Ön is, és tesztelje 14 napig költség- és kötelezettségmentesen prémium kategóriás szódagépeinket!